2014. sze 02.

Amit a tejfehérje allergiáról és a növényi tejekről tudni érdemes!

írta: PERA
Amit a tejfehérje allergiáról és a növényi tejekről tudni érdemes!

Előző cikkemben a tejcukor érzékenységről vagy ahogy még emlegetni szokás, laktóz intoleranciáról írtam, ma pedig a tejfehérje allergiáról lesz szó. A tejfehérje allergia egy veleszületett anyagcsere betegség, amelyben az elfogyasztott tejfehérje ellen az immunrendszer allergiás tünetekkel védekezik. Csecsemőkorban, amint a babák tehéntejet kapnak szervezetük hasmenéssel válaszol.

spymakiról.jpg
Akinek tejfehérje allergiája van, annak mindenfajta tejtermék fogyasztása tilos, tehát sem sajt, joghurt, kefír, túró, tejföl, tejszín, vaj, nem használható. A feldolgozott élelmiszerek is kerülendők, mert a feldolgozás során kerülhet beléjük tejfehérje. A párizsiba, virslibe, húskonzervekbe, mártásokba, majonézbe, tejjel készült fagylaltba, pudingba, tej csokiba, péksüteményekbe, mindbe kerül tejfehérje a feldolgozás során. Sajtok közül a Pannónia laktózmentes, ez tehát büntetlenül fogyasztható.


Szerencsére ma már annak sincs nehéz dolga, aki tejfehérje allergiától vagy laktózérzékenységtől szenved, hiszen a tejet számtalan módon helyettesíthetjük. Válogathatunk a növényi tejek sokaságából ízlésünknek megfelelően.


Az én személyes kedvencem például a kókusztej. Kifejezetten finom, különleges íze miatt önmagában is szoktam inni, de kávéba, süteményekbe és főzéshez is kiváló. Por alakban is kapható, ez azért előnyös, mert a hozzáadott víz mennyiségétől függően készíthetünk belőle hígabb vagy tejszínhez hasonlító krémesebb állagot. Foszfor, kálium és kalcium tartalma miatt kifejezetten egészséges, sokrétűen felhasználható tejpótló. Kókuszreszelékből házilag is villámgyorsan és egyszerűen elkészíthető. 15 dkg kókuszreszeléket 1 liter forró vízzel leöntünk, 5-6 percig együtt forraljuk, majd állni hagyjuk és végül összeturmixoljuk és leszűrjük. Ezzel a módszerrel nagyon olcsón, kb. 250 Ft/liter áron készíthetjük el kókusztejünket.


A kissé kesernyés ízű mandulatej is jó választás a tej helyettesítésére. Süteményekhez, turmixitalokhoz, de akár krémlevesekhez is használható. A mandula fontos ásványi anyag forrás, vas, cink, magnézium, szelén, valamint omega-3 zsírsav és E vitamin tartalmának köszönhetően sok jót teszünk szervezetünkkel, ha erre a tejre esik a választásunk. Szintén egyszerűen elkészíthető otthon is. 2-3 maréknyi mandulára önts 1 liter vizet, turmixold össze és szűrd le!


Natúr ízének köszönhetően sokrétűen használható a kesudió tej és tejszín is. Ezzel sincs sok dolgunk, ha otthon frissen szeretnénk elkészíteni. A kesudióra öntsünk annyi langyos vizet amennyi éppen ellepi, aprító vagy turmix gépben dolgozzuk össze és már készen is van. Ha sűrűbb állagú tejszínt szeretnénk kapni, kevesebb víz is elég. Semleges ízű tejet kapunk, amelyet főzéshez, sütéshez, kávéba is használhatunk.

Emellett számtalan magtej kapható még készen, de akár növényi tejkészítő automatát is vásárolhatunk otthonra, ha azt kényelmesebbnek érezzük.

Nemrégiben került piacra a túró, tejszín, vajkrém, tejföl helyettesítésére kiválóan alkalmas ToTu krém és ToTu krém extra. Ez egy tojásfehérjéből készült termék, melynek semleges íze miatt édességekbe vagy sós ételekbe is jól alkalmazható. Rajtunk múlik, hogyan ízesítjük. Kőrözött, fűszeres vajkrém, mártogatós krémek, sütemény is készíthető belőle.

 

Szólj hozzá

kókusztej inzulinrezisztencia tejfehérje allergia laktózérzékenység tejcukorérzékenység mandulatej laktóz intolerancia totu krém növényi tejek magtejek