2014. júl 28.

Hétköznapi, ártatlan tünetek vagy a cukorbetegség jelei?

írta: PERA
Hétköznapi, ártatlan tünetek vagy a cukorbetegség jelei?

A 2-es típusú cukorbetegség futótűzként terjed a világon, számtalan olyan ember van, aki nem is tud róla, hogy már ő is ebben a betegségben szenved. A betegség alattomosan, hosszú idő alatt alakul ki, és sokszor annyira hozzászokunk a tünetekhez, hogy nem is gyanakszunk, fel sem tűnik, hogy betegek vagyunk.

fogyás.jpg

Mik azok az a hétköznapinak tűnő, mégis vészjósló tünetek, amik inzulinrezisztenciára és cukorbetegségre utalhatnak:



- Gyakran vagy szomjas és sűrűn kell pisilned:
Az 1-es típusú cukorbetegséget így a legkönnyebb észrevenni, ez az elsők között jelentkező tünet, de a 2-es típusú diabétesznél is megjelenik ez a tünet együttes. A felesleges mennyiségű cukrot a szervezet a vizelettel üríti ki, amely persze vízvesztéssel is jár, ez okozza a sűrű szomjúságot és a pisilés kényszerét.

-Gyakori fertőzések és alig gyógyuló sebek
Előfordul, hogy pont a szűnni nem akaró sebek és az állandóan visszatérő fertőzések miatt keresi fel valaki az orvost, és ekkor derül ki, hogy cukorbeteg. Nőknél ez sűrűn jelentkezik hüvelyi fertőzés képében, ami égető, viszkető érzést okoz.

-Foltok a bőrön
Mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség jellemzője, hogy a bőrön, főként a hajlatokban barnás foltok jelennek meg.

-Elhomályosuló látás
Magas vércukorszint hatására a sejtek, szövetek víztartalma lecsökken, ami homályos látást okoz. Ez 2-es típusú diabétesznél nem minden esetben jelentkezik, inkább az 1-es típusú cukorbetegség tünete, de oda kell rá figyelni, és ha észlelünk ilyesmit jobb gyanakodni!

- Fogyási képtelenség
Ha minden fogyókúrát kipróbáltál már, sportolsz is, mégsem fogysz egy grammot sem, ez bizony utalhat a szénhidrát anyagcsere zavarára, amely az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség okozója.

-Köröm és lábgomba
A cukor remek táptalaja a gombáknak, így akkor is érdemes cukorbetegségre gyanakodni, ha valakinek visszatérő vagy épp nem múló gombás fertőzések jelennek meg a testén.

 
A 2-es típusú cukorbetegség, valamint az ennek előszobájaként emlegetett inzulinrezisztencia az életmód megváltoztatásával jelentős mértékben javítható.

Kezelésében a mozgásnak is fontos szerepe van, a betegség kulcsa azonban a megfelelő étrend.

Szólj hozzá

cukorbetegség elhízás fogyókúra diéta cukor vércukor diabétesz inzulinrezisztencia cukoranyagcsere 2-es típusú cukorbetegség inzulinrezisztencia tünetei