2014. nov 14.

Diabétesz! Lehet, hogy TE is veszélyben vagy?

írta: PERA
Diabétesz! Lehet, hogy TE is veszélyben vagy?

Ma, a diabétesz világnapján érdemes egy pillanatra megállnunk és elgondolkodnunk azon, vajon minket személy szerint mennyiben fenyeget a 2-es típusú cukorbetegség kockázata? A statisztikák szerint hazánkban 600-700 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember van, amelyhez nyugodtan hozzászámolhatunk még egyszer ennyit, akinél még nem állapították meg a betegség meglétét, de a megelőző tünetek már jelentkeznek.
DSCN5535.JPG

A cukorbetegségre utaló intő jelekről itt részletesen írtam már , de azért nézzük át nagyvonalakban gyorsan mik azok a tünetek, amelyekre jó, ha felkapjuk a fejünket és gyanakodni kezdünk:


- elhízás, sikertelen fogyókúrák
- sűrű szomjúságérzet és gyakori pisilés
- bőrviszketés, bőrszárazság
- foltok megjelenése a testen
- homályos látás
- köröm és lábgombák
- zsibbadó karok-lábak
- fáradékonyság
- lassan vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek

Tipp:
Mindenképpen érdemes otthonra venni egy vércukorszint mérőt, és legalább egy héten keresztül éhgyomorra valamint étkezések előtt és után ellenőrizni a cukorszintünket. Ez a módszer már csak azért is hasznos, mert azonnal megmutatja, hogy mely ételek emelik meg túlzott mértékben az értékeinket. Ha egy héten keresztül felírjuk mit ettünk, mellé pedig, hogy az elfogyasztott étel előtt és után milyen értéket mértünk, máris ki tudjuk szűrni azokat az alapanyagokat, amelyek rontják a mért eredményeket.A 2-es típusú cukorbetegség okozta szövődmények:
-
 az elhízás következtében zsigeri zsírok rakódnak le a szervezetben, amelyek
   gyulladásokat okoznak
-  a gyulladások könnyen daganatok kialakulását eredményezhetik, tehát megnő a
   rák kialakulásának kockázata
-  szív és érrendszeri betegségek, úgy mint agyvérzés,    szívinfarktus,érelmeszesedés
-  csökken az őssejtek száma, amelyek korrigálnák az érrendszer hiányosságait
-  aki túlsúlyos de megfelelő a cukor szintje az sincs biztonságban, mert bár a    vércukor szintje normál
   értékű, az inzulinszintje még lehet magas, amely szintén elősegíti a rák kialakulását
-  vesekárosodás
-  súlyos esetben vakság és amputációk


A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának okai:
Az okokat az életmódunkban kell keresnünk. A kényelmes, mozgásszegény életmód, a rengeteg lisztes, gabona alapú, keményítővel és cukorral teli étel fogyasztás anyagcsere zavart okoz, amely elhízáshoz vezet.  Az elhízást a 2-es típusú cukorbetegségtől pedig mindössze egy hajszál választja el. Elsősorban tehát arra kell vigyáznunk, hogy NE HÍZZUNK EL!

Hogyan előzzük meg vagy kezeljük a 2-es típusú cukorbetegséget:
-rendszeres mozgással
A mozgás gyulladáscsökkentő, őssejt regeneráló hatású és fokozza az anyagcserét.Gyakori kifogás, hogy nincs idő sportolásra. Óriási eredményeket lehet már azzal is elérni, ha fél óránként felállunk ülő tevékenységeinkből és átmozgatjuk magunkat. Önmagában az állás, a néhány percig végzett testmozgás, helyben futás, szabad levegőn gyaloglás vagy a házimunka is nagyon sokat segít. 

-megfelelő étrenddel
Az étrendünk nagy része zöldségek, gyümölcsök, hal, hús, tojás, magvak alkossák.
Az olajos magvak például csökkentik az étkezés utáni vércukorszint emelkedést.
Kerüljük a lisztes-cukros ételeket. Tésztát, kenyeret, krumplit, süteményeket, üdítőket, mert ezek villám sebességgel emelik meg a vércukor szintet, ezzel rombolva egész szervezetünket.

A 2-es típusú cukorbetegség mindenkit elérhet, aki tudatos módon nem védekezik ellene!

Szólj hozzá

elhízás fogyókúra diéta szénhidrát diabétesz anyagcsere zavar 2-es típusú cukorbetegség inzulinrezisztencia tünetei inzulinrezisztencia kezelése