2014. aug 26.

Mi köze a tejnek az inzulinrezisztenciához?

írta: PERA
Mi köze a tejnek az inzulinrezisztenciához?

Sajnos sok, de haladjunk szép sorjában.

Úgy tervezem, hogy 2-3 cikkből álló blogbejegyzésben fogom körüljárni a tejjel kapcsolatos, sokakat foglalkoztató kérdéseket.  Most a tejcukor érzékenységről, vagy más néven laktóz intoleranciáról lesz szó.

tej.jpg

Tejcukor érzékenységről a tejcukor lebontó enzim hiányában beszélhetünk.  Laktóz intolerancia akár születéskor vagy gyermekkorban, de sokaknál csak a kor előrehaladtával jelentkezik attól függően, hogy ki mikorra veszíti el a laktáz lebontó képességét. A laktáz enzim feladata, hogy a tejcukrot lebontsa a bélben, hiányában azonban a tejcukor erjedni kezd és görcsöket, hasmenést, puffadást okoz.

Normál esetben csecsemő és kisgyermek korban még meg van ez az enzim, hiszen táplálásunk, növekedésünk érdekében az anyatejet meg kell tudnunk emészteni, később azonban erre már nincs szükségünk.  A állatok teje az emlős állatok táplálását szolgálja növekedésük érdekében, nem pedig az emberi fogyasztást.

 

A tejcukor allergia tünetei, amelyeket tapasztalva laktóz intoleranciára következtethetünk:

  •          puffadás
  •          reflux
  •          allergiák
  •          hasmenés
  •          székrekedés
  •          pattanásos bőr
  •          bőrproblémák

Az emberek nagy része nem rendelkezik tejcukor, azaz laktóz lebontó enzimmel, ezzel azonban kevesen vannak tisztában. Egy életet leélnek puffadással, székrekedéssel, panaszaikat gyógyszerekkel próbálják kezelni, pedig csak a tejet kellene kihagyniuk az étrendjükből.  

Ha valaki szeretné megtudni, hogy vajon laktózérzékeny-e, nem kell mást tennie, mint 10 napon keresztül teljesen elhagyni étrendjéből a tejet és tejtermékeket és figyelni a szervezete reakcióját. Ha megszűnik a puffadás, székrekedés, hasmenés, aknék, jobb lesz a közérzet, ez esetben nagy valószínűséggel fennáll a laktóz intolerancia. Amennyiben a 11. naptól kezdődően a tejet visszaépítve az étrendbe újra jelentkeznek a tünetek, ez esetben nincs több kérdés…

Inzulinrezisztencia esetén különösen ajánlott a tejet elkerülni, mert a tejnek alacsony ugyan a glikémiás indexe, vagyis nem emeli meg túlzottan a vércukor szintet, a tejsavóban lévő anyag azonban extra magas inzulinválaszra készteti a szervezetet. A tejfogyasztás tehát fokozza az inzulinrezisztenciát.

A laktóz érzékenység mértékétől függően, a savanyított tejtermékek kis mértékben való fogyasztása nem okoz panaszt, mert ezeknek alacsony a tejcukor tartalma. Enyhe laktóz intolerancia esetén tehát kefir, tejföl, joghurtok, túró, sajt , tejszín, vaj fogyasztása megengedett. Érdemes félkemény, de még inkább kemény sajtokat választani alacsony laktóz tartalmuk miatt. A tejet pedig növényi tejekkel érdemes helyettesíteni, amelyekről hamarosan szó lesz.

 

Szólj hozzá

tej laktóz tejcukor inzulinrezisztencia laktózérzékenység tejcukorérzékenység tejcukor allergia laktóz intolerancia