2014. aug 06.

Inzulinrezisztencia, avagy amikor a MÁJUNK ELLENÜNK DOLGOZIK!

írta: PERA
Inzulinrezisztencia, avagy amikor a MÁJUNK ELLENÜNK DOLGOZIK!

A hétköznapinak tűnő ártatlan, mégis cukorbetegségre utaló tünetekről korábban már írtam, most pedig a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának számító inzulinrezisztencia egy másik fontos jellemzőjéről lesz szó.

diéta.jpgA vérben lévő cukrot az inzulin feladata bejuttatni a sejtekbe. Amikor a normál mennyiségű inzulin már nem tudja ellátni ezt a feladatot, a hasnyálmirigy még több inzulint kezd termelni a magas vércukorszint csökkentése érdekében. Ezt az elkeserítő állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának. Ha ez az állapot sokáig fennáll, a hasnyálmirigy harcol egy darabig, aztán feladja a küzdelmet, és nem termel több inzulint. Ez esetben, a vérben magas marad a cukorszint, ebből alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség.

Ritkábban emlegetett tény, hogy cukorháztartásunk optimális szinten tartásában jelentős szerepe van a májnak is.

Ha vércukorszintünk lecsökken, a máj fehérjéből vagy glikogénből nekilát cukrot előállítani. Azt, hogy mennyi cukrot kell termelnie az inzulinszint mértékéhez képest határozza meg. Helyesen működő szervezetben a vércukor szint csökkenésével csökken az inzulinszint is, inzulinrezisztencia esetén azonban az inzulin szint magas marad. Ez esetben a máj képtelen érzékelni a magas inzulinszintet, ezért félelmetes erővel tovább termeli a cukrot, ami további vércukorszint emelkedést eredményez. Az éhgyomri cukorszint mérés tulajdonképpen azt mutatja, hogy mennyi cukrot termel a máj.

Amennyiben a máj nem tudja többé érzékelni az inzulin szintjét, a sok cukor kompenzálása érdekében megkezdi a triglicerid raktározást, ami pedig az elzsírosodásához vezet. Ebben az elkeserítő esetben már nem csak magas vércukorszintünk, de még egy elzsírosodott májunk is van.

Ezt a borzalmas folyamatot speciális diétával és rendszeres kardió mozgással bámulatos mértékben lehet javítani. Amellett, hogy a vércukorszint gyors emelkedését okozó finomított szénhidrátokat, lisztes, cukros élelmiszereket teljesen kizárjuk az étrendünkből, az is drámaian fontos, hogy étrendünk májkímélő módon állítsuk össze. Ahogy azt a reggeliről szóló cikkemben írtam, a szénhidrátok nem ellenségek, sőt, nagyon is szükségünk van rájuk, de az inzulinrezisztencia következtében elzsírosodott máj tehermentesítése életbevágóan fontos a további károsodás elkerülése érdekében.

Szólj hozzá

cukorbetegség elhízás inzulin szénhidrát vércukor diabétesz inzulinrezisztencia cukoranyagcsere 2-es típusú cukorbetegség inzulinrezisztencia kezelése zsíros máj