2014. júl 29.

Metrón, autóban, számítógép előtt reggelizel? Akkor erről tudnod kell...

írta: PERA
Metrón, autóban, számítógép előtt reggelizel? Akkor erről tudnod kell...

Képzeljünk el egy átlagos napot!

Hétköznapokon általában sietünk, nem szánunk elég időt a reggelire, csak gyorsan bekapunk néhány falatot. Bármikor, amikor gyorsan akarunk enni valamit, az általában szénhidrátot jelent. Egy pogácsa, egy zsemle, néhány darab keksz, egy doboz gyümölcsjoghurt.

Ha olyan pékárut választunk, ami finomra őrölt gabonából készült, tehát fehér lisztes, vagy netán cukros muffint vagy joghurtot reggelizünk, egy nagyon rövid ideig jól fogjuk érezni magunkat. Hatásukra a boldogsághormonként is emlegetett dopamin termelődik az agyban, ezért elégedettek, jóllakottak leszünk. Ezekkel az un. gyorsan felszívódó szénhidrátokkal azonban nem sok munkája van a szervezetünknek, hatásukra inzulin termelődik és rövid idő alatt, villám sebességgel emelik meg a vércukor szintünket.

Alig egy óra elteltével viszont jön a feketeleves, megkezdődik a zsírraktározás.

zsemle2.jpg
Az elfogyasztott szénhidrát gyorsan felszívódott, emiatt vércukorszintünk hirtelen lecsökkent, a magas inzulin hatására pedig szervezetünk elkezd zsírt raktározni.

Mindezek után éhségroham tör ránk, úgy érezzük gyorsan muszáj ennünk valamit, különben éhen halunk, rosszul leszünk.

 

 Nagy eséllyel, mivel hirtelen lettünk éhesek, megint az előbb felsorolt pékáruk valamelyikéhez fogunk nyúlni, hogy azonnal csillapítsuk éhségünket, így az ördögi kör kezdődik elölről.

 

Ez a folyamat akkor is gyilkolja az ember testét, ha még egészséges, nem kell ehhez inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedni.

Mielőtt azonban ellenségnek kiáltanánk ki a szénhidrátokat fontos tisztázni, hogy a szénhidrátok nagyon is fontosak az emberi test számára. Szénhidrát és szénhidrát között azonban ordító különbségek vannak. Minden pékáru, kekszek,sütik, csokik szénhidrátnak számítanak, de szervezetünk számára az előbb leírt folyamat miatt nem jó energiaforrások.

gyümölcs.jpg

Valóban tápláló, a szervezetet energizáló szénhidrátok a rosttal teli zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk.

Ezekkel sokkal több dolga van szervezetünknek lebontásuk során, így lassan szívódnak fel és tovább táplálják szervezetünket, látják el energiával. Ha ezekből eszünk amikor megéhezünk nem rontunk rá egy óra múlva a hűtőre, nem leszünk rosszul.

 

Tipp 1: Ha a zsemlét, kiflit megvajazzuk kicsit (NEM MARGARINT, HANEM VAJAT HASZNÁLVA) és teszünk rá egy szelet sonkát úgy tovább lesz jóllakottság érzetünk. A vajban és húsban lévő fehérjék és zsírok lassítják a szénhidrát felszívódást, így később leszünk éhesek.

Tipp 2: Mind a fehér, mind a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékekben megtalálható a glutén, amennyiben ettől puffadást, gyomorégést, rosszullétet éreznél, válassz gluténmentes lisztből vagy maglisztekből készült péksüteményeket. Mandula, gesztenye, szezám, lenmag stb...-ből készült termékek is megtalálhatók már a kínálatban.

A rémisztő számban emelkedő cukorbetegek és inzulinrezisztensek száma az egészséges emberek számára legyen intő példa! Ez a két súlyos szövődményeket okozó betegség komoly étrendi irányelvekkel előzhető meg.

Szólj hozzá

cukorbetegség elhízás diéta cukor szénhidrát diabétesz inzulinrezisztencia lassan felszívódó szénhidrátok gyorsan felszívódó szénhidrátok