2014. júl 25.

JÁRVÁNYSZERŰ BETEGSÉGEK, AMIKEN A VÉDŐOLTÁS NEM SEGÍT!

írta: PERA
JÁRVÁNYSZERŰ BETEGSÉGEK, AMIKEN A VÉDŐOLTÁS NEM SEGÍT!

Tippeljetek, melyik az a négy betegség, amelyik a föld teljes lakosságának 60%-át érinti?

Biztos mindenkinek eszébe jut a rák vagy a szív és érrendszeri betegségek. Ha figyelembe vesszük milyen sokan dohányoznak, talán az sem meglepő, hogy vezető helyen szerepelnek a dohányzásból fakadó légúti betegségek. Mi lehet a negyedik népbetegség? Bizony-bizony, a diabétesz.

cukorbetegség.jpg


A kövérséget sokan ma sem kezelik betegségként, csupán esztétikai kérdésként tekintenek rá.

A diabétesz, a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia azonban nagyon is komoly és villámsebességgel terjedő betegségek, amelyek némán gyilkolják az egész szervezetet, megpecsételve ezzel az érintettek életét. Becslések szerint 15 év múlva világszerte félmilliárd cukorbeteg ember lesz a földön. Mit csinálunk rosszul? Miért nem találjuk a helyes irányt? Szándékosan vagy tudatlanságunkban mérgezzük magunkat és a gyerekeinket?

 

Ha végignézünk ezen a négy betegségen, felfedezhetjük bennük azt a közös vonást, hogy mindegyikük a helytelen életmóddal, vagy ahogy divatos emlegetni, a civilizációs életmóddal összefüggő szokásoktól alakul ki. Keveset mozgunk, mindenhova kocsival járunk, ülőmunkát végzünk, rengeteg finomított szénhidrátot, azaz lisztes-cukros ételt és kevés zöldséget eszünk.

A rengeteg rossz szokást persze továbbadjuk a gyerekeknek, ezáltal ők is egyre fiatalabb korban híznak el, lesznek inzulinrezisztensek. Számos pár el sem jut a gyermekáldás örömégi, mert a helytelen életmódból eredő inzulinrezisztencia okozhat meddőséget is.

Úgy gondolom nekünk nőként, családanyaként óriási a felelősségünk abban, hogy milyen példát mutatunk. Ha hétvégente biciklizni, úszni vagy kirándulni visszük a gyerekeinket ahelyett, hogy hagynánk plázázni vagy a számítógép előtt ülni őket, ha agyoncukrozott sütemények helyett gyümölcsöt nassolnának, már sokat tennénk azért, hogy ne érje el őket is a gyilkos kór. Ha értékesebbnek tekintenénk az egészséget, nem kéne már 40 évesen vérnyomás és koleszterin csökkentőn élnünk, nem veszítenénk el idő előtt a szüleinket, mert odafigyelnénk rájuk is és felhívnánk a figyelmüket például a vitaminfogyasztásra.

Ma egy barátnőm édesanyjának a temetésére megyek, aki 64 évesen halt meg. Neki sem kellett volna még elmennie…

Tiszteljük kicsit jobban az életünket, becsüljük meg az egészségünket, olykor kis dolgok megváltoztatásával óriási eredményeket érhetünk el!

Ha nem akarsz cukorbeteggé vagy inzulinrezisztenssé válni, mozogj heti 4-5 alkalommal fél órát, és táplálkozz tudatosan, egészségesen!

Szólj hozzá

cukorbetegség elhízás cukor diabétesz inzulinrezisztencia 2-es típusú cukorbetegség inzulinrezisztencia kezelése