2014. júl 09.

KÁVÉ, Ellenség vagy Barát?

írta: PERA
KÁVÉ, Ellenség vagy Barát?

Előre kell bocsátanom, hogy hatalmas kávérajongó vagyok, az alábbi sorokat mégsem kortes beszédnek szánom, igyekszem tényszerűen összefoglalni mindazt, amit kedvenc fekete nedűmről tudok.

Amikor fény derült rá, hogy sikeresen csatlakoztam az inzulinrezisztensek táborába, annak minden szövődményét (így a magas vérnyomást) is begyűjtve, orvosom az elsők között a kávéról is letiltott. Engem, a kávéról???? Na neeee! Az első sokk után gondoltam utána járok én ennek, valóban ellenségem-e a kávé!

spymaki1.jpg

 

Számtalan véleményt, tapasztalatot, tudományos értekezést olvastam a kérdésben, és mivel nálam sem okozott a napi 3-4 csészényi sem problémát, így a kávéról továbbra is csak jó véleménnyel tudok lenni.

Átfogó, nagy létszámú részvétellel végzett vizsgálatokkal többször is bizonyítást nyert már, hogy napi 3-4 csésze kávé fogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ami ugyebár egy inzulinrezisztenciás réme. Ez a megállapítás azért sem elhanyagolható, mert a világon futótűzszerűen terjed a 2-es típusú cukorbetegek száma.

Mint arról korábban írtam már, inzulinrezisztencia esetén a máj elzsírosodása komoly veszélyt jelent, ezért különösen fontos, hogy támogassuk és tehermentesítsük a működését. A kávé e kérdésben is jól szerepelt. A májzsugorra való hajlam, valamint a májrák kockázata is jelentősen csökken azoknál, aki kávéznak.

Jó hír, tehát, hogy a kávé nem ártalmas az emberi szervezetre, sőt számos kutatási eredmény igazolja előnyös hatásait. Koffeintartalma erősíti az idegrendszert, feltölt energiával. Napi két csésze fogyasztása 25%-kal csökkenti a vastagbélrák rizikóját, 45%-kal a epekő képződést, valamint gátolja a vesekő képződést. Gátolja a tumor növekedést, segíti a sugár és kemoterápia hatását. Hatása asztmás megbetegedésekkel szemben is igazolt, a rohamok intenzitását napi három kávé jelentősen csökkenti.

 Ha fejfájást tör ránk sokszor önmagában a koffein képes megszüntetni a fájdalmakat anélkül, hogy gyógyszerrel kéne csillapítanunk.

 Egy jó kávé elfogyasztása után energikusabbak vagyunk, segít a fáradékonyság leküzdésében, növeli a sportoláshoz szükséges energiát, valamint kiváló hangulatjavító hatású, tehát a depresszióval küzdők is hasznát vehetik.

spymaki21.jpg

 

A jótékony hatások ellenére is fontos, hogy mindenki kitapasztalja mi az a napi megfelelő mennyiséget, ami az ő szervezetének, életviteléhez leginkább optimális.

Alapos és hosszú kutatás előzte meg azt a kijelentést, mely szerint a kávé rendszeres fogyasztása évekkel megnövelheti életünk hosszát.

Hurrá, akkor most megyek és iszom egy jó feketét!

 

Szólj hozzá

kávé depresszió cukorbetegség máj májrák vesekő epekő magas vérnyomás inzulinrezisztencia egészséges kávé májzsugor 2-es típusú cukorbetegség