2014. júl 07.

Édes mérgek színes köntösben

írta: PERA
Édes mérgek színes köntösben

A cukor fogyasztás káros hatásait annyiszor emlegetik manapság, hogy lassan álmunkból felkeltve is fel tudnánk sorolni őket. Elhízást, inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget okoz. A köszvény kialakulásában is tevékeny szerepet játszik, hiszen megköti a vérben a húgysavat. Elvonja a csontokból a kálciumot, előidézve ezzel a fogszuvasodást és a csontritkulást.

cukor2.jpg
Most lássuk, van-e különbség cukor és cukor között?

A közönséges fehér répacukor ártalmaival többnyire tisztában vagyunk, a cukornádból készülő barna cukrot illetően azonban sokakban él a tévhit, miszerint az egészséges lenne.


A melasszal bevont barna cukor valójában semmivel nem ártalmatlanabb fehér társánál, cserébe az ára jóval magasabb, így fogyasztásával nem csak szervezetünknek ártunk, de pénztárcánk is laposabb lesz tőle.
Inzulinrezisztenciában szenvedőknek TILOS CUKROT FOGYASZTANI, hiszen a cukor az inzulinszintet gyorsan, szinte az egekbe emeli, amit aztán inzulincsökkenés követ, ettől pedig éhségrohamot kapunk.
A cukortól tehát állandó éhségérzet fog gyötörni, ami evéskényszerhez vezet, a sok evés pedig nyilvánvalóan hízást eredményez.


Inzulinrezisztencia esetén magas glikémiás indexe (gyors felszívódása) miatt sajnos a nagy népszerűségnek örvendő méz is kerülendő. A méznek kétségtelenül rengeteg pozitív élettani hatása is van, de ehhez sajnos nagy mennyiségben kéne fogyasztani, amit egy inzulinrezisztenciás a mézben lévő magas cukortartalom miatt nem engedhet meg magának.


A gyümölcscukrot (fruktóz) egészségtudatos és fogyni vágyó embereknek, de még cukorbetegeknek is ajánlják alacsony glikémiás indexe miatt, és, mert nem emeli a vércukor szintet. Fogyasztása mégsem veszélytelen, mert nagymértékben emeli a húgysavszintet ami a köszvény előidézője, hosszú távú fogyasztása pedig inzulinrezisztenciát okoz.

Legyünk hát résen, és ne dőljünk be a bioboltok kínálatának! Súlyos hiba lenne, ha inzulinrezisztenciánk hiszékenységünk miatt fordulna cukorbetegségbe. Előzzük meg a bajt és tájékozódjunk mielőtt bármit leveszünk a polcról.

Szervezetünk napi cukorszükségletét gyümölcsökből bőven fedezni tudjuk, ezért saját érdekünkben érdemes messziről elkerülnünk a finomított cukrok minden változatát!

Ha mégis édességre vágynánk, vagy a kávénkat-teánkat édesítenénk, azt kizárólag alacsony glikémiás indexű édesítőszerekkel tegyük. Hogy melyek ezek, arról holnap lesz szó.

Szólj hozzá

cukorbetegség elhízás fogyókúra cukor inzulin barnacukor diabétesz nádcukor répacukor inzulinrezisztencia gyümölcscukor cukoranyagcsere