2014. jún 30.

Két alattomos, kéz a kézben járó betegség, vagyis az inzulinrezisztencia és a PCOS összefüggései

írta: PERA
Két alattomos, kéz a kézben járó betegség, vagyis az inzulinrezisztencia és a PCOS összefüggései

Miután endokrinológusom kezembe adta az elkeserítő diagnózist, mely szerint inzulinrezisztenciám van, az első kérdés ami felvetődött bennem az volt, hogy mit is jelent pontosan az inzulinrezisztencia? Mint megtudtam, az inzulinrezisztencia nem más, mint a szénhidrát anyagcsere zavara.

Tekintve, hogy egy hosszú ideje fennálló, kínzó tüneteket okozó nőgyógyászati probléma miatt kezdtem kivizsgálásokra járni, más jellegű diagnózisra számítottam.

 

kövér.jpg

Végül világossá vált, hogy a két dolog nagyon is összefügg. A PCOS, amely a gyötrő nőgyógyászati panaszaim egy részét okozza, szintén szénhidrát - anyagcsere zavar, csak ráadásként még a hormonháztartás működését is felborítja.
Ha  az alábbiakat tapasztalod magadon, sajnos minden okod megvan rá, hogy  te is inzulinrezisztenciára gyanakodj:

- sűrűn vesz erőt rajtad a  fáradtság, a napi rutin feladatokra is alig van erőd
- indokolatlanul vagy ingerlékeny, ideges
- rosszkedvűség, unottság jellemzi a napjaidat
- felszökik a vérnyomásod különösebb ok nélkül
- ok nélküli erős szívdobogást érzel
- bármilyen diétát próbálsz, nem tudsz lefogyni

 

És most nézzük a PCOS tüneteit:
- már szinte semmit nem eszel, mégis hízol
- hullik és zsírosodik a hajad
- a szemöldökcsipeszt már nem csak a szemöldöködre használod (férfias típusú szőrösödés)
- zsíros-pattanásos a bőröd, mint ha tini lennél
- a menzeszed rendszertelen
- nem tudsz teherbe esni vagy volt már spontán vetélésed

 

Bár a PCOS a hormonháztartást is felborítja, nem nőgyógyászati betegségről van szó. Okoz ugyan nőgyógyászati tüneteket is, de kivizsgálása céljából belgyógyász- endokrinológust kell felkeresni. A PCOS szorosan összefügg az inzulinrezisztenciával, ezért az inzulinrezisztencia javulásával a nőgyógyászati panaszok is csökkennek. 

 

Fontos tudni, hogy nem mindenkinél alakul ki PCOS- aki inzulinrezisztenciában szenved, mint ahogy nem minden inzulinrezisztens és PCOS beteg elhízott.  Vékony testalkatú embereket is érint a probléma, ezért nem csak az elhízást, hanem minden egyéb tünetet figyelembe kell venni. 

 

Ezek az alattomos betegségek könnyen megtéveszthetik az embert, mert mindkettő felismerését nehezíti, hogy lassan és hosszú idő alatt alakulnak ki, így szinte észre sem vesszük és hozzászokunk a tünetekhez. Hajlamosak lehetünk magunkat hibáztatni, amiért ismét híztunk néhány kilót, a fásultságot, rosszkedvet, depressziót, ingerlékenységet pedig a főnökünknek, idegesítő szomszédnak vagy a párunknak tulajdonítani. Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben a felsorolt tüneteket megfigyeljük, vizsgáltassuk ki magunkat endokrinológussal.

 

Szólj hozzá

depresszió cukorbetegség hormon elhízás fogyókúra diéta vércukor diabétesz inzulinrezisztencia nőgyógyászati anyagcsere zavar PCOS cukoranyagcsere szénhidrát anyagcsere inzulinrezisztencia tünetei inzulinrezisztencia kezelése inzulinrezisztencia vizsgálat