Gluténmentes, cukormentes, IR barát muffin
Egy inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küszködő ember nagyon nem mindegy mit eszik. Itt említettem néhány alternatívát, ami például a nem túl egészséges köretek helyett jó választás lehet.
Ha édességre vágyunk, akkor is fontos, hogy olyan nasira essen a választásunk, ami nem borítja fel a vércukor szintünket és nem okoz néhány perc múlva éhségrohamot. Biztos ismerős az édesre sósat, aztán sósra édeset rohamok gyors egymásutánja... A vércukor szint stabilan tartása mellett az is lényeges szempont, hogy ne együk tele gluténnel magunkat, tehát a szénhidrát csökkentett, de ettől még sajnos glutén tartalmú lisztek szintén nem túl szerencsés választás.
Álljon itt hát kedvenc - gluténmentes, cukormentes, laktózmentes, inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén is bátran fogyasztható muffinom receptje.
Hozzávalók:
15 dkg darált dió
2 közepes alma megpucolva, reszelve
5 dkg por állagú nyírfacukor
1 kk. szódabikarbóna
1 tk. fahéj
1 marék aszalt vörös áfonya (elhagyható)
2 tojás
1 ek. olívaolaj
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd muffin sütőbe kis papír alátéteket helyezünk, amelyekbe
belekanalazzuk a masszát.Előmelegített, 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Édesítőszerrel készült lekvárral vagy magában fogyasztható.